COMBATEM SI PREVENIM EFICIENT raspandirea insectelor, rozatoarelor si germenilor patogeni, surse permanente de boli si pagube materiale, folosind metode de lucru actuale si substante eficiente, pentru a va asigura servicii la standarde calitative inalte.

Prin prisma serviciilor pe care le oferim, firma noastra se bazeaza in primul rand pe mobilitate, in sensul de a veni la sediul sau domiciliul clientului, indiferent de zona sectoarelor din Bucuresti.

DERATIZARE

Deratizarea reprezinta ansamblul de masuri care au ca scop combaterea rozatoarelor daunatoare. Termenul ‘’deratizare’’ deriva de la numele sobolanului de casa (Rattus) si are ca inteles distrugerea acestuia. Masurile de combatere a rozatoarelor se bazeaza pe cunoasterea caracteristicilor biologice,ecologice si etiologice a rozatoarelor si cercetari chimice si toxicologice a substantelor ratidice.

Rozatoarele care infesteaza unitatile se clasifica astfel :

  • sinantrope :soarece de casa,sobolan cenusiu,etc ;
  • peridomestice :soarece de gradina,de camp si de padure.

Raspandirea rozatoarelor este legata de particularitati de viata si hrana determinate de conditiile geoclimatice astfel ca in tara noastra cu o clima contionental excesiva se dezvolta si se inmultesc cel mai bine.

Specii de rozatoare intalnite :

  • Sobolanul de casa sau cenusiu (Rattus norvegicus Berk) pot fi peste 250 de mii care pot distruge peste 5 mii de tone de cereale si alte bunuri materiale.
  • Sobolanul negru (Rattus rattus L.) este foarte pretentios la hrana,prefera regim alimentar (cereale,legume,fructe,) din magazii si silozuri,locuinte si unitati zootehnice.
  • Soarecele de casa (Mus musculus L.) se inmultesc pe tot parcursul anului.
  • Soarecele de camp (Microtus arvalis levis Mil.) este extrem de raspandit in natura si transmite boli precum leptospiroza,tularemia,trichineloza,pseudotuberculoza,etc.
  • Sobolanul de apa (Arviicola terrestris L.) are un rol deosebit de important in transmiterea leptospirozei,tularemiei si a altor boli.

Operatiunea de deratizare se face doar de institutii si personal specializat si autorizat. In operatiunea de deratizare trebuie tinut cont de :

  • cunoasterea domeniului de actiune,modului de utilizare,timpul de actiune,concentratia optima,modul de spalare si indepartare a substantei folosite ca rodenticid ;
  • in cazul utilizarii tuburilor tip spray se arunca astfel sa se evite manipularea de persoane neautorizate ;
  • nu se folosesc rodenticide pe mese de lucru,instrumentar,vesela,utilaje,rafturi,alimente sau pe persoane.

Actiunile deratizarii constau in aplicarea masurilor de igienizare si urmata de mijloacele chimice.Se respecta ordinea actiunilor din cadrul complexului de masuri sanitar-veterinare :deratizare,dezinsectie si dezinfectie fiind cea mai importanta.

Se utilizeaza raticidele in scopul evitarii instalarii rezistentei la rozatoare,pentru unele raticide ;suporturi alimentare pentru prepararea momelilor toxice corespunzatoare cu specia de rozator ce se combate,specificul obiectivului si anotimpul in care se actioneaza.

Se supravegheaza permanent evolutia focarelor cu rozatoare daunatoare si se urmareste continuu rezultatele obtinute.

Se aplica mijloace mecanice pentru combaterea rozatoarelor in magazii de produse agroalimentare si in unitatile de industrie alimentara.Se folosesc diferite tipuri de capcane :capcane cu orificii,din metal,etc.
Mijloacele chimice sunt cele mai utilizate prin substantele toxice care au actiune lenta sau rapida asupra soarecilor si sobolanilor.Produsele utilizate in combaterea rozatoarelor sunt utilizate fie sub denumirea de raticide de la rattus fie de rodenticide de la rozatoarele rodentia.Aceste mijloace reprezinta arma cea mai puternica si eficienta.Combaterea rozatoarelor are rol important deoarece constituie pericol permanent de imbolnavire a populatei,animalelor si pierderi economice.


DEZINSECTIE

Dezinsecţia este acţiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare pentru sănătatea omului, animalelor sau culturilor agricole.

Despre dezinsecţie:

Dezinsecţia este ineficientă şi chiar contraindicată în vecinătatea unor spaţii infestate. În astfel de cazuri trebuie eliminat focarul de infestare printr-o dezinsecţie curativă asupra zonei infestate. De exemplu, într-un bloc în care apartamentele sunt invadate de gândaci din subsol, este obligatorie dezinsecţia subsolului pentru a elimina gândacii din apartamente. Dezinsecţia numai în apartamente va avea totuşi efect, dar acesta va fi de scurtă durată. În plus, unii gândaci vor avea contact doar cu cantităţi foarte mici otravă şi în loc să moară, de-a lungul câtorva generaţii (care se succed într-o vară) vor dezvolta imunitate la otravă!

Insectele se dezvoltă numai în spaţiile cu condiţii favorabile. Trei factori esenţiali în dezvoltarea insectelor sunt apa, hrana şi adăpostul. Efectul unei dezinsecţii chimice este mult mai eficient şi de şi de lungă durată dacă este dublată de măsuri de limitare a acestor factori.

Apa - insectele sunt în general atrase de umiditate. Astfel, trebuie împiedicată apariţia umezelii de durată. Dacă din diverse motive acest lucru nu este posibil, ca o măsură minimă este necesar să se aerisească spaţiile umede cât mai mult posibil. În locuinţe, umezeala apare cel mai mult în jurul instalaţiilor sanitare şi pe lângă plantele de apartament udate excesiv.
Hrana - anumite insecte, în special gândacii şi muştele, se hrănesc cu resturi organice (alimentare). Curăţenia, depozitarea atât a hranei cât şi a deşeurilor în spaţii adecvate va limita sursa de hrană a insectelor şi implicit apariţia acestora.
Adăpostul - foarte multe insecte îsi fac cuiburi sau se ascund în spaţii închise (subsoluri, cămări, sub mobilă, în crăpăturile pereţilor, între cărţi, etc.). Curăţenia periodică în aceste spaţii va defavoriza apariţia insectelor.


Specii de artropode vectore, clasa insecta:

Ordinul ACARINA – capusele sau acarienii

Ordinul ACARINA – capusele sau acarienii

Clasa INSECTA – Ordinul Diptera – tantarii, muste sinantrope

Clasa INSECTA – Ordinul Diptera – tantarii, muste sinantrope

Fam. BLATTIDAE – gandacul negru

Fam. BLATTIDAE – gandacul negru

Fam. PHILLODROMIIDAE – Gandacul galbui roscat

Fam. PHILLODROMIIDAE – Gandacul galbui roscat

Substantele ce sunt folosite in procesul de dezinsectie sunt profesionale si pot fi achizitionate doar de catre firme specializate, ce nu sunt accesibile persoanelor fizice. Substantele insecticide utilizate sunt din grupele III si IV de toxicitate, conform listei produselor pesticide avizate de profilaxia sanitar-umana intocmita de Ministerul Sanatatii. Substantele mentionate nu sunt toxice pentru oameni si nu reprezinta un pericol pentru nici un membru al familiei, fiind foarte eficiente impotriva oricarei specii de insecte daunatoare si paraziti.

Serviciile de dezinsectie trebuie facute regulat, atat pentru distrugerea definitiva a insectelor daunatoare si purtatoare de boli cat si pentru a preveni aparitia lor in casele si proprietatile noastre.

În funcţie de natura şi scopul ei, o dezinsecţie poate fi:

  • Profilactica, de prevenire, şi are ca scop împiedicarea apariţiei şi răspândirii insectelor dăunătoare. În mod uzual dezinsecţia profilactică se face o data la un interval de cel puţin 3 luni dar nu mai mult de 6 luni.
  • Curativa, de eliminare, şi are ca scop distrugerea definitivă a insectelor dintr-un spaţiu infestat. În cazul unei infestări grave, dezinsecţia trebuie să se realizeze repetat cu o frecvenţă de 10-15 zile, şi trebuie urmată în mod obligatoriu de dezinsecţii profilactice.


DEZINFECTIE

Dezinfecţia este procesul prin care sunt distruse cele mai multe, sau toate microorganismele patogene (în proporţie de 99,99%) cu excepţia sporilor bacterieni, de pe obiectele din mediul inert.
Cu alte cuvinte dezinfectia este metoda de decontaminare prin care se doreste distrugerea formelor vegetale ale microorganismelor din mediul inconjurator in vederea combaterii si prevenirii bolilor ce sunt transmisibile si diverselor infectii.

Putem spune ca dezinfectia are mai multe etape, si anume:

  • reducerea concentratiei de microorganisme patogene sub o limita anume
  • neutralizarea calitatilor agresive ale acestora
  • sterilizare – distrugerea totala

Exista diverse metode prin care se face dezinfectia , iar echipa noastra aplica substantele distrugatoare de microorganisme patoge prin urmatoarele metode:

  • termonebulizare,
  • nebulizare,
  • pulverizare.

În orice activitate de dezinfecţie trebuie să se aplice măsurile de protecţie a muncii pentru a preveni accidentele şi intoxicaţiile.
Dezinfecţia se realizează, în principal, prin utilizarea unor substanţe dezinfectante chimice.
Etichetarea acestor produse trebuie să fie în conformitate cu legislaţia în vigoare şi să conţină în mod obligatoriu concentraţiile de utilizare şi timpii de acţiune aferenţi pentru obţinerea fiecărei “acţiuni cide” în parte.

Un produs etichetat ca detergent dezinfectant nu este similar cu un produs etichetat ca dezinfectant. Detergenţii-dezinfectanţi, în concentraţiile de utilizare recomandate de producător, sunt produse a căror principală acţiune este cea de curăţare. Dezinfecţia se realizează cu produse etichetate ca dezinfectant.
Dezinfecţia profilactică completează curăţenia, dar nu o suplineşte şi nu poate înlocui sterilizarea.
Eficienţa dezinfecţiei profilactice este condiţionată de o riguroasă curăţenie prealabilă.
Pentru dezinfecţia în focar se utilizează dezinfectante cu acţiune asupra agentului patogen incriminat, sau presupus. Dezinfecţia se practică înainte de instituirea măsurilor de curăţenie.
Trebuie utilizate numai dezinfectante avizate de Ministerul Sănătăţii/Ministerul Sănătăţii şi Familiei.
În dezinfecţia chimică trebuie utilizate dezinfectante cu spectru de acţiune bactericidă (şi/sau tuberculocidă), virulicidă, fungicidă şi/sau sporicidă.
În funcţie de riscul de apariţie a infecţiilor, trebuie alese dezinfectantele care acţionează specific asupra agenţilor patogeni incriminaţi.
Dezinfectantele trebuie folosite la concentraţiile de utilizare şi timpii de acţiune recomandaţi de producător.

La prepararea şi utilizarea soluţiilor dezinfectante sunt necesare:

  • cunoaşterea exactă a concentraţiei substanţei active în produse,
  • folosirea de recipiente curate,
  • utilizarea soluţiilor de lucru în ziua preparării, pentru a se evita contaminarea şi degradarea – inactivarea lor,
  • utilizarea soluţiilor de lucru în cadrul perioadei de stabilitate indicate de producător.

Cu alte cuvinte dezinfectia este metoda de decontaminare prin care se doreste distrugerea formelor vegetale ale microorganismelor din mediul inconjurator in vederea combaterii si prevenirii bolilor ce sunt transmisibile si diverselor infectii.

Deoarece intodeauna este mai bine sa prevenim aparitia bolilor si a infectiilor noi va recomandam ca lucrarile de dezinfectie sa fie facute inaintea aparitiei microorganismelor patogene daunatoare.Intotdeauna este mai bine sa prevenim decat sa combatem atunci cand vine vorba despe sanatatea noastra si a familiei noastre.


Aveti nevoie de ajutor? Sunati-ne 0727.050.872